Monday, November 7, 2016

Trip ke Surabaya Indonesia part 1

Assalamualaikum, lama sungguh rasanya tak buat entri panjang2. dan itu bermaksud entri kali ni adalah satu entri panjang bagi yang malas membaca. keh.

Persediaan sebelum ke Surabaya:
1) Kitorang ambil pakej termasuk bot pergi balik ke Bali Barat(Rm740+-)
2) Duit untuk shopping ( tapi tak shopping mana pun sebab jadual padat)
3) Sweater
4) Lampu suluh tangan @ head lamp
5) Passport yang masih sah berserta nama yang tak diblacklist dari mana-mana pihak
6) Powerbank yang dicaj full
7) Plug dua pin kalau tak silap, sebab diorang punya lubang plug tak sama dengan kita
8) Glove dan stokin yang mencukupi
9) Extension supaya tak tension berebut plug. haha
10) Hati yang lapang untuk bercuti

masa kitorang pergi, currency lebih kurang 10000 rupiah = RM3+ kita.


so, best ke pergi Surabaya Indonesia?

okay, biasanya orang fikir pergi Indonesia ni mesti untuk shopping kan? tapi kali ni kitorang pergi untuk 'hiking' sebenarnya. okay bunyi macam poyo je hiking padahal naik bukit sikit-sikit je.

kitorang ambil pakej ye kawan-kawan. bukan pergi menonong camtu aje. dan bukan sebagai backpaker. backpaker mungkin lain trip. nanti-nanti mana tahu kan.

ayuh mulakan.



hari pertama

sampai airport lebih kurang pukul 1 lebih? mungkin. kalau dari johor -> surabaya, perjalanan ambil masa lebih kurang 2 jam. oh ye, waktu Malaysia awal sejam dari Indonesia. sampai kat sana, dah ada orang tunggu. pemandu pelancong/supir. selepas singgah makan dan sebelum bergerak ke rumah tumpangan dikawasan dekat dengan Kawah Gunung Bromo, kitorang singgah solat di masjid kedua terbesar di Indonesia, Masjid Nasional Al-Akhbar. sebelah masjid ada menara, kat sini korang boleh naik tapi kena bayar dalam 7000 rupiah gitu. dalam dua ringgit lebih duit malaysia. dan kitorang sempat juga singgah area Makam Sunan Ampel.

Us (Credit to the owner of photo:Paiz)


pemandangan dari atas kat menara.


singgah sebentar area Makam Sunan Ampel


sampai kat rumah tumpangan time malam. jauhhh perjalanan dari airport nak ke area Kawah Gunung Bromo tu. tapi iols tak ingat lah berapa jam sebab asyik tiiiido je dalam kereta. penat apa entah. penat makan mungkin.tapi sejuk gila area rumah tumpangan ni. kawasan dia lebih kurang macam Cameron Highland. tapi lagi sejuk. bilik memang takde aircond. tidur guna comforter pun still sejukk. ahhh.


tengah malam tu dalam pukul 2:30 pagi, kitorang gerak ke puncak penanjakan 1 Bromo (tempat tengok sunrise) tu dengan naik jeep. jeep ni memang dah termasuk dalam pakej yang kitorang ambil. so tak payah nak kena pikir bayar berapa ape semua. sampai-sampai je dekat Penanjakan ! Bromo tu, kitorang makang luuu. sempat lah makan pisang celup tepung dua tiga ketul beserta milo panas.

kat sini, suhu tak tahu lah berapa tapi sejuk gila bakhangg. dah pakai glove pakai sweater pun rasa macam aaaaaa sejuknya, cakap keluar asap hoi. feeling-feeling korea gittew. sebelum sampai kat tempat tengok sunrise tu, ada satu macam wakaf la, macam tempat rehat lepas tu banyak sejadah tersusun atas tu. haa, kat situ korang boleh sembahyang subuh siap-siap. tandas ada, tapi air dia kene tahan la sikit sebab macam ambil air sembahyang dengan ais. grr.

untuk perempuan, bawa telekung travel tu siap-siap okay.


kemain sporting yang belakang tu buat peace. (credit to the owner of photo:Adil)


Puncak penanjakan 1 Bromo


Puncak penanjakan 1 Bromo


Puncak penanjakan 1 Bromo





memang ramai orang time pagi-pagi tu. pelbagai bangsa dan agama. semua dengan satu tujuan, nak tengok sunrise. dan view dia memang kebaboom. comel boh. kawan-kawan aku ambil gambor pah cerohhh.jeng kreng. hahaha

lepas tu kitorang gerak ke  Kawah Gunung Bromo


berhenti ambil gambar kejap sebelum sampai ke Kawah Gunung Bromo

ni la jeep yang kitorang naik tu. nampak kecik, tapi muat 7 orang 
termasuk pemandu.


sebaik sampai kat kawasan Kawah Gunung Bromo, pak cik-pak cik yang bawak kuda padi dah bersedia untuk tawarkan khidmat diorang. harga dalam 100 ribu -125 ribu rupiah untuk seekor kuda pergi balik. yang ni kitorang kena bayar sendiri sebab tak termasuk dengan pakej.

kat sini, korang boleh pilih sama ada nak naik kuda untuk sampai dekat2 tangga Kawah Gunung Bromo tu atau korang boleh jalan kaki je. untuk yang nak exercise boleh pilih untuk jalan kaki, untuk yang nak enjoy view sambil naik kuda, boleh pilih naik kuda sebab nanti korang kena naik tangga pulak. gittew.

kitorang? mestilah naik kuda. tak larat nak jalan jauh-jauh. haha





view dari atas. 


masa naik tangga tu, korang kena extra careful sebab ada bahagian yang licin.

kat atas tu, korang kena double extra careful. gittew. kenapa? sebab kat bahagian atas Kawah Gunung Bromo tak ada tempat pemegang kecuali bahagian depan je sikit-sikit. kiranya kalau tergelincir belah kanan, direct jatuh masuk kawah, tergelincir belah kiri direct jatuh bukit. alamak. hati-hati lah semasa ambil gambar okay.

so untuk sesiapa yang gayat, cukup la round-round depan tu. untuk yang tak gayat+berani+rajin, korang boleh round satu kawah tu yang mana bagi aku sangat besar dan sangat jauh. fuhhh. tak larat ahh. cuak. haha


bahagian depan2. so ada penghadang sikit.


laluan dia tak kecik dan tak besar.






sambung part 2 nanti. kbai.

No comments: